Centre Zen Barcelona

inici > Qui som > Breu història del centre

Breu història del centre

El Centre Zen de Barcelona es va fundar l’any 1979 quan un petit grup de persones interessades en la pràctica del budisme zen i que van conèixer l’ensenyança del Mestre Deshimaru, van decidir seguir aquest camí. Entre ells hi havia Pere Secorún que ha dirigit la comunitat, sangha, des de llavors i és el president del Centre Zen Barcelona i l’abat del Temple de la Lluna Nova, Shingetsuji.

El 1981 el Mestre Deshimaru va ser convidat a Barcelona per dirigir un retir (sesshin) a Caldes de Montbui. La seva presència i ensenyament va impulsar la trajectòria de el nou dojo que s’havia creat recentment. En la seva visita va regalar una campana gran, un gong, un vell mokugyo i molts coixins per a la pràctica de zazen, però sobretot va animar a la petita sangha a mantenir la llavor del Dharma.

Taisen Deshimaru va realitzar per a l’ocasió dues grans cal·ligrafies. En una d’elles va pintar el kanji Do, la Via, i en l’altra un passatge del Fukazazenji, el Drac que entra l’aigua, que torna a la llar. Aquestes dues atípiques i precioses cal·ligrafies presideixen des de llavors el Centre Zen de Barcelona.

A la mort de Taisen Deshimaru el 1982, entre els seus antics deixebles, Étienne Mokusho Zeisler  va tenir un paper fonamental en la continuïtat del vincle espiritual amb la sangha de Barcelona i especialment amb el seu responsable, Pere Secorún. El mestre Étienne Mokusho Zeisler va morir molt jove, el 1990, però el seu ensenyament, segueix viu en aquesta comunitat.

El 2008 es va comprar un local en runes al barri de Sants i es va iniciar un llarg camí en l’adequació del lloc que va donar com a resultat l’actual Centre Zen Barcelona i Temple de la Lluna Nova, Shingestu ji, on avui estem establerts. El nou temple va ser inaugurat per Saikawa Roshi el 2013.

Després d’haver passat pel local del carrer Montcada, 1979-1992, pel de la plaça Sant Agustí Vell, de 1992 a 2009, la seu de Centre Zen Barcelona, i també temple de la Lluna Nova, és el lloc on es manté una pràctica regular i aglutina la comunitat de practicants.

Els seus tres fundadors, els mestres Taisen Deshimaru, Etienne Mokusho Zeisler i Dosho Saikawa, marquen l’estela de la nostra història.

Local de Sant Agustí Vell
Inauguració Centre Zen Barcelona, Shingetsuji