Centre Zen Barcelona

inici > Ensenyaments > Hannya Shingyo

Hannya Shingyo

Essència del Sutra de la Gran Saviesa

Escrit al voltant del segle I i d’autor anònim, és el gran text del Budisme Zen tot i la seva brevetat. Condensa la doctrina del corrent mahayana, com el concepte de la vacuïtat: la forma és el buit i el buit és la forma. Podem comprendre aquest sutra a través de la meditació. La seva pràctica és la que ens permet accedir a la natura original de cadascú, és a dir, a la naturalesa de Buda.

Quan Avalokiteshvara, el bodhisattva de la Gran Compassió, comprèn clarament a través de la pràctica de la Gran Saviesa (Prajna Paramita), que els cinc agregats (forma, sensació, percepció, activitat mental, consciència) són vacuïtat, alleuja tots els patiments.

Sariputra, les formes no són diferents de la vacuïtat, la vacuïtat no és diferent de les formes. Les formes són en si mateixes la vacuïtat, la vacuïtat és en si mateixa les formes. És així també per les sensacions, les percepcions, les formacions mentals i per a la consciència.

Sariputra, totes les existències (dharmes) són vacuïtat. No neixen ni desapareixen, no són pures ni impures, no augmenten ni disminueixen ja que en la vacuïtat no hi ha forma ni sensació, ni percepció, ni formació mental, ni consciència. No hi ha ulls, ni orelles, ni nas, ni llengua, ni cos, ni ment. No hi ha forma, so, olor, sabor, tacte, ni pensament. No existeix el regne del visual ni el regne del coneixement mental. No hi ha ni ignorància ni cessació de la ignorància. No hi ha ni vellesa ni mort, ni cessació de la vellesa ni de la mort. No hi ha sofriment ni origen, ni cessació ni camí. No hi ha coneixement, ni obtenció.

Sense res doncs a obtenir el bodhisattva es confia a la virtut de la Gran Saviesa i la seva ment és sense obstacles. Sense obstacles no hi ha por. Allunyat de les visions errònies realitza el nirvana. Tots els budes dels tres temps, recolzant-se en la virtut de la Gran Saviesa, han obtingut el suprem i perfecte despertar.

Per tant la Gran Saviesa és el gran mantra miraculós, el gran mantra resplendent, el mantra suprem, el mantra incomparable que veritablement suprimeix tot sofriment, sense error. A través d’aquest mantra proclamem la Gran Saviesa.

Aquest mantra diu així:

Gya tei, gya tei.hara gya tei.

Hara so gya tei. Bo ji so wa ka.“Anem, anem, anem junts, anem junts més enllà del més enllà, fins a la realització última.”