Centre Zen Barcelona

inici > Ensenyaments > El sentit misteriós

El sentit misteriós

Kusen (ensenyament durante la meditació zen) per Pere Taiho Secorún:

El ShinJinMei, un dels textos més antics del zen que data del segle VII, ens diu “que si no s’agafa el sentit misteriós, tots els esforços per calmar la nostra ment seran vans” .

Què és el sentit misteriós?

És allò del que no podem parlar, és allò que no podem definir, és allò que no podem manipular, és el sentit profund de la nostra existència. En el budisme es parla de la nostra naturalesa original que no és altra que la nostra naturalesa ordinària. Les persones volem calmar la nostra ment, volem viure en una certa felicitat i fem innombrables coses en aquest sentit per intentar omplir aquest buit que sentim, aquesta insatisfacció .

Al ShinJinMei es diu que totes les actuacions que fem en aquest sentit seran vanes si no hem agafat l’aspecte misteriós de la nostra existència, és a dir, si no recorrem el camí que ens porta a la nostra intimitat més profunda . Aquest camí és en si mateix un misteri, però això que anomenem la pràctica de la Via vol dir obrir-nos a aquest misteri moment a moment, obrir-nos al silenci de zazen.

Aquest silenci abraça i dissol les contradiccions i els dubtes. De vegades hi ha la tendència a voler utilitzar zazen com una tècnica per calmar la nostra ment, però tots els esforços seran vans si no aconseguim el sentit misteriós d’aquest silenci, és a dir, si no ens lliurem completament a aquest silenci, a aquest misteri .

No hi ha res a atrapar, res a rebutjar, res a calmar .

“La Via és completament rodona ,

com el vast cel “, diu el ShinJinMei .

No hi falta res, no sobra res.

Sosan també diu: “si voleu que la Via suprema es manifesti, de cap manera us poseu a favor o en contra, la disputa entre els contraris, vet aquí la malaltia de l’esperit. Si no agafem el sentit misteriós els esforços que fem per tal de calmar el sofriment seran vans”.

En realitat, el ShinJinMei comença dient :

” La Via suprema no és difícil,

per poc que s’eviti triar “

És un tema complicat, la nostra ment funciona sempre per parells d’oposats i ens sembla que tot ha de ser així, en aquests parells d’oposats sempre hi ha raons a favor o en contra, sempre hi ha arguments en un o altre sentit . Agafar el sentit misteriós de què parla Sosan és transcendir en un instant aquesta dualitat, sortir del joc infinit del “a favor” o del “en contra” .

No podem abordar la pràctica de la Via únicament amb el nostre pensament. El foc no s’apaga amb més foc. Per agafar el sentit misteriós cal abandonar, abandonar els nostres pensaments vol dir no aferrar-se a ells, deixar-los caure, per això Buda ensenya el camí de la plena atenció, de la plena consciència. No hi ha dreceres. El que anomenem pràctica és un lliurament, un lliurament de nosaltres mateixos a la Via, l’única manera d’agafar el sentit misteriós. Si no, estem sempre en el pro i el contra, i aquí els nostres esforços per calmar el nostre esperit sempre són vans .